Zapach chleba i smak tradycji towarzyszyły dziś dzieciom z klas 1-3 podczas wycieczki do Chlebowej Chaty w Górkach Małych.
Uczniowie mieli okazję poznać życie ludzi w dawnych chałupach, obejrzeć sprzęty, których używali podczas pracy na roli i wypieku tradycyjnego chleba. Dzieci miały też możliwość samodzielnego przygotowania podpłomyków i podpatrzenia jak piecze się on w startym, tradycyjnym piecu.
Pani oprowadzająca wycieczkę ciekawie opowiadała o całym procesie powstawania chleba, czyli „od ziarenka do bochenka”. Dzieci poznawały także podstawowe zboża i ich zastosowanie, mogły podjąć próby młócenia cepami, mielenia na żarnach oraz pobawić się na starych wozach i maszynach rolniczych.
Ostatnim punktem wycieczki było poznanie przez dzieci procesu pozyskiwania miodu. Uczniowie mieli okazję obejrzeć sprzęt paśniczy i dowiedzieć się wiele ciekawostek z życia pszczół.
Wycieczka była bardzo udana, a zapach chleba, który unosił się podczas warsztatów będzie towarzyszył nam jeszcze długo. Słowem było pięknie, ciekawie i pysznie.